Chcesz porozmawiać? Zadzwoń!

Realizacja zamówień
tel. 692 254 344

Osobisty konsultant
tel. 606 562 520

Strona główna  /  Lista porad  /  Beta-glukan
 

Beta-glukan

beta-glukan

Beta-glukan

Badania pokazały, że organiczny beta-glukan penetruje do warstwy rogowej i naskórka. Jest skuteczną substancją nawilżającą i przeciwzmarszczkową.

Pochodzący z owsa beta-glukan jest rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem. Przeprowadzone eksperymenty pokazały, że substancja ta może modyfikować odpowiedź biologiczną a co za tym idzie stymuluje syntezę kolagenu. Osoby, które stosowały organiczny beta-glukan na powierzchnię skóry stwierdziły, że wywiera on na nią pozytywny wpływ, co objawia się m.in. :

  • zwiększonym nawilżeniem
  • zmniejszona widocznością zmarszczek
  • wygładzeniem skóry

Takie wyniki były inspiracją do zbadania właściwości penetracyjnych tego składnika. Zbadano także dokładnie jego działanie nawilżające i przeciwzmarszczkowe. Badania pokazały, że organiczny beta-glukan penetruje do warstwy rogowej i naskórka. Na zdjęciach udokumentowano znaczącą penetrację do naskórka i mniejszą do skóry właściwej. Wyniki badań nad nawilżającym działaniem organicznego beta-glukanu wykazały, że ma on doskonałe właściwości nawilżające i zapewnia dłuższy efekt nawilżenia niż kwas hialuronowy. Badania potwierdziły też przeciwzmarszczkowe właściwości organicznego beta-glukanu.

Pomimo tego, że jego cząsteczka ma dość znaczny rozmiar badania pokazały, że jest ona w stanie penetrować w głąb warstwy rogowej i gromadzić się w naskórku. Beta-gukan pochodzenia organicznego jest skuteczną substancją nawilżającą i przeciwzmarszczkową. Dzięki swoim właściwościom penetracyjnym oraz stymulującym fibroblasty jest wysoce efektywnym składnikiem kosmetyków.

Tekst został opracowany na podstawie materiałów Beyond Organic Skincare.

Zobacz również:

beta glukan w kosmetyce | glinka różowa | róża alpejska

 

 

Produkty powiązane