Chcesz porozmawiać? Zadzwoń!

Realizacja zamówień
tel. 692 254 344

Osobisty konsultant
tel. 606 562 520

Strona główna  /  Lista porad  /  ALFAHYDROKSY I BETAHYDROKSY KWASY W PIELĘGNACJI SKÓRY
 

ALFAHYDROKSY I BETAHYDROKSY KWASY W PIELĘGNACJI SKÓRY

alfahydroksy i betahydroksy kwasy w pielĘgnacji skÓry

ALFAHYDROKSY I BETAHYDROKSY KWASY W PIELĘGNACJI SKÓRY

Kwasy AHA i BHA to grupa związków chemicznych powszechnie używanych w pielęgnacji skóry. Są to kwasy organiczne, a podstawowa różnica między dwoma typami polega na tym, że kwasy alfahydroksy (α-hydroksy) mają mniejsze cząsteczki, co umożliwia im głębszą penetrację, ale może się przyczynić do większego ryzyka podrażnień, dlatego kwasy betahydroksy ( β-hydroksy) mogą być lepszym wyborem w pielęgnacji skóry wrażliwej.

Korzyści stosowania kwasów AHA i BHA są liczne, a nie wszystkie procesy zachodzące pod ich wpływem w skórze są równie dobrze poznane. Zakres rezultatów sięga od bardzo efektywnego nawilżania (pod wpływem niższych stężeń) przez oczyszczanie i wygładzanie po stymulację regeneracji (wyższe stężenia). Skóra każdego rodzaju skorzysta na terapii kwasami AHA i/lub BHA, ale podstawowe wskazania obejmują: nadmiar wydzielania sebum (i związane z tym problemy), trądzik i uszkodzenia potrądzikowe, rogowacenie przymieszkowe, przebarwienia pozapalne i inne, matowa, zszarzała skóra, objawy starzenia. Niektóre zabiegi mogą być włączone do codziennej pielęgnacji, inne są wykonane wyłącznie w wyspecjalizowanych gabinetach kosmetycznych. Najwyższe stężenia kwasów są dostępne wyłącznie w gabinetach lekarskich i aplikowane pacjentom w warunkach klinicznych. Zasada stopniowania stężeń powinna być zawsze przestrzegana przed przejściem do kwasów alfahydroksy o wysokiej bioprzyswajalności.

Komplikacją związaną z użyciem  α-hydroksy i  β-hydroksy kwasów jest znacznie zwiększona wrażliwość na ultrafiolet. Wynika to ze ścieńczenia zewnętrznej warstwy naskórka, która w normalnych warunkach stanowi pierwszą barierę dla promieni UV. Z tego powodu należy unikać nadmiernej ekspozycji na światło ultrafioletowe i regularnie stosować skuteczną ochronę przeciwsłoneczną o szerokim spektrum działania podczas stosowania produktów z kwasami AHA i BHA.

Przykładem substancji z grupy  α-hydroksy kwasów jest kwas glikolowy. Jest powszechnie stosowany w pielęgnacji skóry. Jego efektywność wynika z małego rozmiaru cząsteczki, która dzięki temu może wnikać głęboko w skórę i być znakomitym nośnikiem innych substancji aktywnych. Po aplikacji na skórę kwas glikolowy rozpuszcza spoiwo międzykomórkowe naskórka. Pierwszą poprawę można dostrzec w zakresie faktury skóry, która staje się wyraźnie gładsza w dotyku, miękka i rozświetlona, dzięki przyśpieszonej odnowie komórkowej. Kontynuując terapię uzyskuje się rezultaty w głębszych warstwach skóry. Należą do nich: wyrównywanie kolorytu, regulacja wydzielania sebum, redukcja wielkości ujść gruczołów łojowych i ilości zaskórników, grudek i krost, wygładzanie drobnych i widocznych zmarszczek oraz blizn, zapobiegawcze i naprawcze działanie przeciwstarzeniowe. Podczas gdy naskórek ulega ścieńczeniu, skóra właściwa zwiększa swoją grubość, następuje intensywniejsze wytwarzanie kolagenu i nawilżających od środka mukopolisacharydów, podnosi się jakość włókien elastynowych, co prowadzi do ogólnej poprawy funkcji biologicznych, elastyczności i wyglądu skóry.

Innym przykładem α-hydroksy kwasu dodawanego do produktów do pielęgnacji skóry jest kwas mlekowy. Jego cząsteczka jest większa niż cząsteczka kwasu glikolowego, dlatego działa bardziej powierzchownie. Rezultaty są osiągane stopniowo i nie są tak spektakularne, jak w przypadku poprzedniego składnika, ale pozwala osobom o wrażliwej skórze docenić korzyści eksfoliujących i nawilżających właściwości kwasów AHA.

Kwas migdałowy jest istotny w pielęgnacji skóry, szczególnie trądzikowej, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Jest polecany pacjentom przygotowującym się do terapii laserami ablacyjnymi, gdyż optymalizuje rezultaty i zmniejsza podrażnienia towarzyszące tym zabiegom.

W produktach kosmetycznych wykorzystuje się kilka innych α-hydroksy kwasów. Warto wymienić cytrynowy, jabłkowy i winowy, chociaż nie są tak powszechnie stosowane, jak opisane powyżej.

Jedynym przykładem β-hydroksy kwasów stosowanych obecnie w produktach do pielęgnacji skóry jest kwas salicylowy. Jest bardzo istotnym składnikiem. Dzięki rozmiarom cząsteczki przyczepia się do powierzchni skóry i penetruje zaledwie do ujść gruczołów łojowych, z których usuwa nagromadzenie martwych komórek naskórka. Rozpuszcza również zalegające serum, aby usunąć jego nadmiar. Regulując kwasowość skóry pomaga utrzymać naturalny ochronny płaszcz hydrolipidowy skóry i w ten sposób kontroluje florę bakteryjną. Między innymi ma wpływ na beztlenowe bakterie Propionibacterium acnes, wywołujące trądzik bakterie, które namnażają się w środowisku zasadowym.

Kwasy AHA i BHA są silnie działającymi składnikami, które mogą uszkodzić skórę, jeśli zostaną użyte niewłaściwie. Mają jednak niezwykle cenne właściwości kosmetologiczne i przywiązując odpowiednią uwagę do wskazań i przeciwwskazań można uzyskać dzięki nim niezwykle satysfakcjonujące rezultaty.

Zobacz również:

aromaterapia | pielęgnacja włosów | trądzik pospolity

Tags:

Produkty powiązane