WARSZTATY KULINARNE
29.03.2026 WARSZAWA
TERMIN 29.03.2026, niedziela
Czas trwania warsztatów: 10.00-14.00, 4 godz. (3 godz. warsztaty gotowania + 1 godz. degustacja)
Miejsce: Studio kulinarne Małe Przyjemności, Warszawa ul. Dzielna 15
Cena biletu:
Prowadzące:
- Patrycja Wąsiakowska - doświadczona szefowa kuchni i trenerka kulinarna. Znana z kultowej restauracji rodzinnej Stara Kuźnia na Mazurach oraz Cafe Zielony Niedźwiedź. Uczestniczka II edycji programu Top Chef.
- Wsparcie merytoryczne, Kinga M. Grela - specjalistka ds. żywienia po ukończeniu studiów magisterskich na SGGW w Warszawie, przewodniczka w profilaktyce zdrowotnej i doradczyni w zaburzeniach metabolicznych i hormonalnych m. in. wg metody opracowanej przez Dr. Mindy Pelz (FLAG Coach); certyfikowany ekspert w zakresie żywienia funkcjonalnego (Functional Nutrition Expert mbg); Menstrual & Menopause Coach (Certified Excellence) oraz członkini International Menopause Society. Od ponad 20 lat związana zawodowo z badaniami klinicznymi w różnych dziedzinach terapeutycznych.
Opis zajęć:
Zapraszamy Was na praktyczne zajęcia z przygotowywania dań wspierających zdrowie hormonalne kobiety w tym w szczególności w okresie okołomenopauzalnym. Tym razem skupimy się na pokarmach wspierających produkcję i metabolizm głównych hormonów płciowych: estrogenów oraz progesteronu porównywanych w tradycyjnej medycynie chińskiej do dwóch przeciwstawnych, ale jednocześnie uzupełniających się energii Yin i Yang. Estrogeny to hormony dające nam energię, motywację do działania, zdrowy i piękny wygląd, wspierające nie tylko funkcje reprodukcyjne, ale również szereg narządów i układów m. in skórę, serce, kości, mózg, układ sercowo-naczyniowy, układ moczowy oraz metabolizm. Progesteron natomiast m. in. wycisza, uspokaja, balansuje estrogeny, jest naturalnym środkiem moczopędnym, normalizuje krzepliwość krwi, wpływa na gęstość kości i pomaga zapobiegać nowotworom piersi i błony śluzowej macicy.
W trakcie warsztatów chciałybyśmy pokazać i zainspirować Was, jak przygotowywać smaczne i szybkie w przygotowaniu posiłki wspierające jednocześnie zdrowie hormonalne kobiety. Pod okiem Patrycji Wąsiakowskiej krok po kroku przygotujecie dwa pełne, całodzienne, zbilansowane dietetycznie menu, składające się z sześciu dań, dwóch smoothies i dwóch naparów.
W programie przygotowanie dwóch zestawów dań:
I. Wsparcie estrogenów
Śniadanie: congee z miso, fasolą Mung, pieczonymi marynowanymi boczniakami, kimchi oraz olejem i ziarnem sezamu
Obiad: sezamowe steki z tofu z szybkim colesławem z kalafiora (z domowym wegańskim majonezem na „dobrym tłuszczu”)
Kolacja: bowl ze szpinakiem, rzymską sałatą, pieczoną ciecierzycą, czerwoną cebulą i marchewką piklowanymi w occie jabłkowym oraz granatem z dukkah i korzennym dressingiem na oleju konopnym
Smoothie: masło orzechowe/jagody/kakao/daktyle
Napar: tymianek/ rumianek/ pokrzywa
II. Wsparcie progesteronu
Śniadanie: jogurt roślinny z chia, bananem i masłem orzechowym sowicie posypany prażonymi migdałami, jagodami goji i borówkami
Obiad: burger jaglano-buraczany z siemieniem, sezamem i słonecznikiem, pieczone brukselki w aromatycznym dressingu ziołowym
Kolacja: dynia pieczona w balsamiczno-oliwnej marynacie podana z zapieczonym kozim serem, prażonymi pestkami dyni, rukolą i cytrynową sałatką z kopru włoskiego i czerwonego pieprzu
Smoothie: wegańskie mango lassi na kokosowym jogurcie
Napar: mięta/koper włoski
Wszystkie przygotowane przez siebie na zajęciach dania, będziecie mogły skosztować na miejscu bądź zabrać ze sobą w specjalnie przygotowanych, wielorazowych opakowaniach.
xx
606 562 520
salon@warsztatpiekna.pl
Produkty powiązane